Pierderea a unuia sau a mai multor dinti de către pacient duce la dezechilibrarea aparatului dento-maxilar atat din punct de vedere funcional cât si estetic.
Stomatologia actuala permite medicului dentist practician sa ofere diferite optiuni de tratament in cazul pierderii dintilor. Înlocuirea dintilor lipsa se poate realiza fie prin intervenția asupra dintilor restanti de pe arcada dentara fie prin metode conservatoare de protejare a dintilor sanatosi.
Cea mai modernă metoda de tratament protetic este implantul dentar. Aceasta metoda de tratament reconstituie functionalitatea arcadelor dentare fără a inteveni asupra dintilor sanatosi.
Reabilitare completa – inainte
Reabilitare completa – dupa
Puntile dentare realizate din diferite materiale dentare presupun intervenții asupra dintilor restanti prin slefuirea mecanica (reducerea in dimensiune a acestora). Aceasta metoda de tratament protetic este una invaziva si in multe situații poate provoca afectarea pulpei dentare, producand sensibilitati uneori trecătoare, alteori fiind necesară efectuarea pulpectomiei (scoaterea nervului). Suportul de rezistența al puntilor dentare poate sa fie un aliaj dentar biocompatibil, cum ar fi zirconiul. Acesta este materialul de electie in cazul alergiilor la diferitele aliaje dentare sau când se dorește obținerea unor rezultate estetice deosebite, comparabile cu dintii naturali. Puntile dentare relizate din materiale biocompatibile ceramice oferă de asemenea soluții estetice deosebite. Fixarea puntilor dentare pe dintii restanti preparati se realizează prin cimentare cu diverse cimenturi dentare.
Marele dezavantaj al puntilor dentare este dificultatea in realizarea igienei dentare in zonele in care se inlocuieste dintele lipsa.
Protezele dentare mobilizabile reprezintă metode de tratament protetic in cazul pierderilor de grupuri dentare ce nu pot fi restaurate prin punti dentare fixe. Protezele dentare mobilizabile pot sa înlocuiască in totalitate dintii absenti de pe arcada realizand proteze dentare totale sau doar parțiale-proteze dentare partiale. Protezele dentare mobilizabile pot fi realizate din materiale dure fără elasticitate, acrilice, sau din materiale elastice, tip Valplast. Protezele dentare tip Valpast sunt mai subtiri si permit o igienizare mai buna fiind lipsite de microporozitati.
Alt tip de proteza dentara mobilizabila este proteza scheletata. Acest tip de proteza are nevoie, pentru a fi realizată, de dinti restanti pe arcada dentara. Dintii restanti pe arcada dentara sunt pregătiți mecanic prin slefuire si acoperiti cu microproteze ce prezintă sisteme speciale de ancorare. Proteza scheletata este o construcție protetica elaborata ce necesita cunostinte si experiența atât din partea medicului practician cât si din partea tehnicianului dentar. Stabilitatea protezelor dentare mobilizabile este influentata in mare măsura de câmpul protetic (os si gingie). In timp protezele dentare mobilizabile prin presiunea ce o exercita asupra gingiei si implicit a osului pot duce la resorbtia acestuia provocand creșterea instabilitatii protezei (proteza devine larga) si disconfort pentru pacient.
Microprotezele gen Inlay sunt micropiese protetice ce reconstruiesc parțial dintele. Sunt indicate in cazul pierderilor mai mari de substanta dentara dura. Pot fi realizate din ceamica (portelan) sau compozit. Aceste construcții protetice oferă o rezistența mecanica mult mai mare in timp decât obturaratia (plomba) dentara.
Preturi protetica dentara Cluj
Pret Protetica dentara Cluj