Endodontia este ramura stomatologiei care se ingrijeste de afectiunile pulpei dentare.
Carii netratate, fracturi dentare, obturatii(plombe) defctoase, necroze ale pulpei dentare sunt cele mai frecvente afectiuni ce necesita un tratament de specialitate al radacinii dentare.
Netratarea la timp a afectiunilor pulpei dentare duc la propagarea infectiei dincolo de apexul radicular(vârful radacinii) in zona periodontala si la nivelul osului maxilar, producand dureri insuportabile, abcese si osteite maxilare.
Tratamentul endodontic este poate cel mai important dintre tratamentele stomatologice deoarece de succesul sau depinde in foarte mare măsura mentinera dintelui pe arcada. Tehnicile si materialele moderne folosite in tratamentele stomatologice actuale permit tratamente endodontice de succes.
Tratamentul de canal presupune indepartera pulpei dentare inflamata ireversibil, infectata sau necrozata. Prin tratarea mecanica a canalului radicular se îndepărtează resturile pulpei dentare, se spală cu soluții dezinfectante si se obtureaza cu material biocompatibil realizandu-se etansarea canalului radicular.
Pentru un tratament endodontic de succes dintele se izoleaza de restul cavitatii bucale printr-un sistem de diga. Astfel pacientul este protejat de instrumentarul medical si de acțiunea substantelor dezinfectante cu care se iriga canalul in timpul tratamentului.
Lungimea de lucru a canalului radicular se stabilește prin mijloace precise cu ajutorul apex- locatorului. După stabilirea lungimii de lucru se realizează tratamentul mecanic rotativ cu ace de nichel- titan care au o flexibilitate deosebita putând urmări anatomia particulara a fiecărui canal radicular in parte.
După prepararea mecanica a canalului se realizează obturatia cu material biocompatibil si conuri de gutaperca calibrate sau cu gutaperca fluida obtinandu-se o obturatie de canal tridimensionala si compacta.
Succesul tratamentului de canal depinde in mare măsura de pregătirea si manualitatea medicului practician, precum si de tehnologiile care-l ajuta in realizarea tratamentului. Metodele actuale de tratament permit salvarea de la extractie chiar si a dintilor cu tratamente de canal defectoase, incomplete sau care nu respecta anatomia canalului radicular (perforatii ale radacinii dentare).
Radiologia digitala actuala permite diagnostice precise si ajuta medicul practician sa-si controleze manoperele, atât in timpul tratamentului cât si la sfârșitul acestuia.
Dintii naturali bine îngrijiti si tratati pot fi mentinuti foarte mult timp pe arcada dentara. Un dinte natural este un dinte natural.