Placa bacteriana
Este un depozit moale alb-galbui format pe suprafata dentara din alimente si microbi, care se indeparteaza in mod normal prin periajul dentar zilnic.
Neindepartat, duce pe de o parte la atacul acid al suprafetelor de smalt cu instalarea proceselor carioase, iar pe de alta parte se va transforma intr-o substanta dura maronie, cunoscuta sub numele de tartru dentar, care se localizeaza atat deasupra gingiei, cat si subgingival.
Tartrul dentar
Reprezinta o amenintare pentru sanatatea gingiilor si a structurilor ce sustin dintele provocand procese inflamatorii, sesizate de pacienti datorita umflarii, modificarii de culoare, a sangerarilor gingivale, si nu in ultimul rand a durerilor sau chiar a abceselor la acest nivel.
Rata de formare si de depunere a tartrului dentar variaza individual de la caz la caz in functie de concentratia salivei in saruri minerale, de varsta si de medicatie asociata altor afectiuni.
Detartrajul cu ultrasunete
Este o metodă de curăţare a dinţilor care îndepărtează tartrul de pe dinţi şi de sub gingii. Prin reducerea numărului de bacterii, detartrajul previne apariţia bolilor parodontale.
Aparatul cu ultrasunete, care elimină placa bacteriană are forma unei baghete cu un vârf care produce vibraţii cu ultrasunete.
Mai mult decât atât, acţiunea ultrasonică este completată de acţiunea de curăţare a apei.
Aceasta fiind cea care îndepărtează reziduurile. Îndreptat către suprafaţa dintelui, vârful aparatului produce vibraţii care sparg tartrul şi placa bacteriană.
Detartrajul dinţilor se face o dată la 6 luni, însă persoanele fumătoare pot trece prin acest proces de curăţare a dinţilor o dată la trei luni.
Air Flow
Este un dispozitiv utilizat in tratamentele de profilaxie dentara, pentru indepartarea petelor, a biofilmului si a tartrului, care se foloseste de actiunea jetului de aer, combinat cu apa si microparticule de bicarbonat de sodiu.
De regula, tehnica AirFlow este utilizata dupa detartrajul cu ultrasunete